اسیدهای چرب امگا3 به دلیل حضور در غشای سلولی در فعالیتهای فیزیولوژیک بدن نقش حیاتی دارند
این روزها کمتر کسی است که کلمه امگا 3 را نشنیده باشد. بهطورکلی روغنها و چربیها از مهمترین اجزای تشکیل دهنده غذای انسان به شمار میآیند. چربیها در سلولها و بافتهای بدن وجود دارند و در ساختمان غشای سلولی نقش مهمی ایفا مینمایند.
از آنجا که یک گرم چربی در بدن معادل 9 کیلوکالری، انرژی تولید میکند که این مقدار بیش از دو برابر کربوهیدراتها (قندها) و پروتئینهاست، در نتیجه میتوان از چربیها برای کودکانی که رشد خوبی ندارند در هر وعده غذایی به غذای آنها اضافه نمود.
اسیدهای چرب از اجزای تشکیل دهنده چربیها است که بدن قادر به تولید انواع ضروری آن نیست و باید از طریق ماده غذایی تامین گردد که از آن جملهاند: امگا3 و امگا6. اسیدهای چرب امگا3 به دلیل حضور در غشای سلولی در فعالیتهای فیزیولوژیک بدن نقش حیاتی دارند. این اسیدهای چرب همچنین در تنظیم کلیه عملکردهای زیست شناختی، دستگاه قلبی و عروقی، تولید مثل، ایمنی و عصبی به کار میروند.
نام دیگر امگا3 اسید لینولنیک و نام دیگر امگا6 اسید لینولئیک میباشد. برای آنکه بدن ما بتواند از امگا3 و امگا6 موجود در مواد غذایی، مشتقات مورد نیاز خود را بسازد بایستی آن دو ماده را به نسبت متعادل با یکدیگر دریافت کند. نسبت ایدهآل امگا6 به امگا3 میبایست 1:1 و حداکثر 4:1 باشد، اما متاسفانه این مقدار در افراد جامعه 11:1 تا 30:1 است یعنی مصرف امگا6 در اغلب موارد سی برابر بیش از امگا3 است.
گفتنی است که مصرف مجزای هرکدام از این دو ماده به تنهایی سبب ایجاد مشکلات زیادی در بدن میشود زیرا هرگاه امگا6 بیش از امگا3 مصرف گردد بدن نیز تنها از امگا6 استفاده مینماید. از عوارض کمبود امگا6 میتوان به اگزما، ریزش مو، تحلیل کبد، افزایش ابتلا به عفونت و تاخیر در التیام زخمها اشاره کرد و از عوارض کمبود امگا3 میتوان لاغری، آسیب به بینایی و توانایی یادگیری، افزایش تری گلیسیرید و فشارخون و خشکی پوست را برشمرد.
امگا6 در تخم مرغ، مارگارین، گوشت قرمز، ذرت و غلات یافت میشود. امگا3 خاصیت ضد انعقادی دارد ولی امگا6 انعقاد خون را افزایش میدهد. امگا3 در ماهیهای روغنی مثل ماهی آزاد و قزلآلا همچنین در کنجد، دانه کتان و گردو یافت میشود. روغن سویا و روغن آفتابگردان نیز هردو اسید چرب برشمرده هستند.
به خاطر داشته باشیم 60درصد از مغز به چربیها اختصاص دارد پس عملکرد صحیح مغز و سلولهای عصبی و شبکیه چشم به اسیدهای چرب از جمله امگا3 وابسته است. امگا3 در بدن به پروستاگلندینها و ایکوزانوییدها تبدیل میشود.
مفاهیم: امگا 3 چیست؟
مفاهیم: بازاریابی چیست؟ مفاهیم: امگا 3 چیست؟
فواید مصرف امگا 3 :
چه کسانی نباید امگا 3 مصرف کنند:
عوارض جانبی امگا 3:
شامل 21 صفحه فایل word