پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق
160 صفحه
چکیده
مهریه در نظام حقوقی خانواده از جایگاه ویژهای برخوردار است ولی به عنوان یکی از عوامل احساس قدرت در زنان، تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفتهاست. این پرسش که آیا با بالا رفتن مهریه، احساس قدرت زنان نیز افزایش مییابد؟ این احساس در طول دوران زندگی آنها چگونهاست؟ پرسشی است که این پژوهش در جستجوی پاسخی برای آن است.
بوردیو در نظریه خود از چهار نوع سرمایه نام میبرد: سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، سرمایه نمادین، در این میان گروههایی که به بیشترین میزان سرمایه دسترسی دارند، در مفهومی قرار میگیرند که بوردیو آن را «میدان قدرت» مینامد. سرمایه اقتصادی اصل غالب در سلسله مراتب قدرت است و شکلهای دیگر سرمایه ریشه در سرمایهی اقتصادی دارند. در این پژوهش فرض براین است که مهریه جدا از اینکه به صورت سرمایه اقتصادی برای زن مطرح است، به عنوان یک منبع قدرت، میتواند منجر بهایجاد دیگر سرمایههای مورد نظر بوردیو شود.
روش مورد استفاده در این تحقیق، روش ترکیبی است که ترکیبی از روش کمی و کیفی است. در بخش کیفی ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه بود که با 16نفر از زنان (متاهل، مجرد، مطلقه، بیوه) همراه با گفتگو با سه نفر از قضات شاغل در دادگستری استان سمنان و دو نفر از سردفترداران ازدواج و سه وکیل انجام شد. در بخش کمی نیز با تکمیل پرسشنامه بین240 نفر از زنان شهر سمنان در 8 تیپ (زن متاهل شاغل، زن متاهل غیرشاغل، زن مجرد شاغل، زن مجرد غیرشاغل، زن بیهمسر بر اثر فوت و شاغل، زن بیهمسر بر اثر فوت و غیرشاغل، زن مطلقه شاغل، زن مطلقه غیرشاغل) دادهها گردآوری شد.
یافتههای تحقیق حاکی از آن است که بین تحصیلات، اشتغال، میزان مهریه، سرمایه اقتصادی در طول دوره زندگی زنان و احساس قدرت زنان رابطه معناداری وجود دارد. مهریه منجر به بالا رفتن احساس قدرت میشود، بیشترین احساس قدرت بین زنان بیوه شاغل و کمترین در بین زنان متاهل شاغل مشاهده شد.
کلید واژه: احساس قدرت، مهریه، تحصیلات، اشتغال، طول زندگی