دانلود روش تحقیق آشنایی با تاثیرات فضای آموزشی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دخترانه مقطع ابتدایی با فرمت ورد و قابل ویرایش تعدادصفحات 20
تعریف فضای آموزشی :
کلیه فعالیتهای داخل ساختمان و بیرون آن به صورت برنامه هفتگی مشخص شده و به فضای آموزشی ترجمه می شود .
تعریف وضعیت : یعنی شکل و طرز از نظر اصطلاحی وضعیت مطولب وضعیتی که با استانداردهای یونسکو مطابقت داشته باشد .
تعریف آموزش : آموزش از نظر لغوی منسوب به آموزش و آنچه مربوط به تعلیم و تربیت است و به معنی طالب علم و دوستدار آموزش از نظر اصطلاحی فضای آموزشی به کلیه ساختمانهایی که به نحوی ارتباط با مسائل آموزش و پرورش دارند اطلاق می شود که شامل ساختمانهای کلاس – قسمت اداری ، قسمت ورزش ، ساختمانهای تربیتی – آمفی تاتر ، سالنهای امتحانات و ... می باشد .
« مدرسه ی شاداب مدرسه ای برای زندگی »
آدمی برای رشد و تعالی فطرتا به نشاط و شادابی نیاز دارد . هیچ چیز مانند کسالت و سستی و بی میلی آدمی را از سیر به سوی کمال باز نمی دارد . بهترین شکل تربیت ، اگر با میلی و تحمیل همراه باشد بی نتیجه خواهد ماند . شاید به همین دلیل است که در آموزه های دینی خواسته شده است که افراد ، عبادات مستحب را هنگامی که میل و رغبت دارند ، انجام دهند ، شکوفایی اندیشه ها و بروز استعدادها و توانایی ما هم تنها هنگامی امکان پذیر می شود که محیط تربیت ، آمیخته به علاقه و تمایل و نیازهای فراگیران باشد . در برخی کشورهای توسعه یافته ، سرآغاز آموزش و پرورش را « آموختن شوق زندگی به دانش آموزان » می دانند . در واقع نظامهای آموزشی باید دانش آموزان را نه برای امرار معاش ، بلکه برای زندگی خلاقانه و انسانی آماده سازند تا بتوانند به نیازها ، امیدها و علایق جامعه پاسخ دهند .
یادگیری قبل از آنکه یک رنج باشد ، می تواند به فعالیت با نشاط تبدیل شود ( حاجی حسین نژاد ، 1382 ) در گزارشی درباره آموزش و پرورش کشور ژاپن معلمان مهمترین وظیفه خود را چنین بیان کرده اند : « ما تصور می کنیم که اگر در مدرسه برای دانش آموزان زندگی شوق انگیزی ایجاد کنیم ، مهمترین کار را انجام داده ایم . کوشش می کنیم به کودکان بیاموزیم چگونه یاد بگیرند و از مدرسه و کلاس درس لذت ببرند . لذت بردن از فرآیند یادگیری به اندازه خود یادگیری و نتیجه آن برای ما ارزشمند است . با این روش ما به دانش آموزان می آموزیم که چگونه به یادگیری علاقمند شوند و آن را به خارج از کلاس و مدرسه گسترش دهند ( سرکار آرانی 1372 )
بازی بهترین وسیله آموزش :
شاید بارها برای معلمین محترم این اتفاق افتاده باشد که ساعتها درباره یک موضوع درس ، مخصوصا نکات دستوری ، توضیح داده اند ، اما دانش آموزان آن را متوجه نشده و به صورت کاربردی و مفهومی یاد نگرفته است .
یا بارها معلم به دانش آموزان یادگیری شکل کلمات و دیکته لغات جدید را توصیه کرده اما دیکته آنها رضایت بخش نبوده است . با ابداع یک بازی زیرکانه و گنجاندن ماهرانه این مطالب طی بازی می توان ، فرآیند یادگیری را به طرز شگفت آوری آسان کرد و سرعت بخشید و یادگیری را برای آنها لذت بخش ساخت ؛ به ویژه اگر به صورت گروهی و به شکل مسابقه بین چند گروه درکلاس انجام شود .
« نمایش خلاق »
شیوه ای که می خواهیم از آن بگوییم ، پس از چند دهه تجربه محققان و معلمان و کشورهای مختلف تایید شده است ؛ شیوه ای که خود کودکان از خردسالی و به شکلی غریزی ، به کمک آن ، پیچیده ترین و بزرگترین مسائل را برای خود آسان و قابل فهم و جذاب کنند . چرا باید کودکان در دوره ابتدایی به سختی بکوشند تا مفاهیم ناآشنای ریاضی ، علوم ، جغرافیا ، علوم اجتماعی ، تاریخ و .... را به خاطر بسپارند ؟ با نمایش خلاق ، همه این مفاهیم به عینیت در می آید و ملموس می شود .
به عنوان مثال ، یکی از خانم معلمها با بچه ها قرار گذاشته بود که : « من خورشیدم و شما دانه اید » هر روز وقتی معلم به طرف کلاس می آمد بچه ها زیر میز می رفتند و با ورود او ، به شکل دانه های در حال رشد ، از زیر میز آهسته قد می کشیدند و بالا می آمدند . علاوه بر مفهوم زیبایی که در این بازی ساده نهفته است معلم هر بار یکی از مفاهیم درس علوم ( گیاهان ) را در خلال آن به بچه ها می آموخت . معلم دیگری برای آموزش منظومه شمسی از نمایش خلاق استفاده کرده بود . یکی از بچه ها خورشید می شد و با حرکت دست نور می تاباند و دانش آموز دیگری در نقش کره زمین ، برای نشان دادن حرکت وضعی ، دور خود و برای حرکت انتقالی به دور خورشید می چرخید !
اگر به من بگویی ، فراموش خواهم کرد .
اگر به من نشان دهی به خاطر خواهم سپرد .
اما اگر مرا عملا درگیر کنی ، خواهم فهمید .
با نمایش خلاق ، دانش آموزان ، خود وارد تدریس می شوند و در بطن موضوع قرار می گیرند . به این ترتیب آنها هم بازی کرده اند و سرگرم شده اند هم مفهومی انتزاعی برایشان ملموس شده است و هم آن درس بی شک ، تا مدتی طولانی در خاطرشان خواهد ماند . اینها همه در حالی است که نمایش خلاق ، هیچ امکاناتی نمی خواهد . امروزه جدایی شیوه های نمایش از برنامه درسی مدارس کشورهای پیشرفته ، دیگر ممکن نیست محققان به مزایای دیگر این شیوه نیز پی برده اند : 1- دانش آموزان با شیوه های غیر مستقیم و شیرین مفاهیم مرتبط با دین ، فرهنگ ، ادبیات و تاریخ کشورشان را می شناسند و با آن انس می گیرند .
2- این شیوه مبتنی بر کار گروهی است و بچه ها به وسیله آن ، نظم ، خویشتنداری و همکاری با یکدیگر را می آموزند .
3- دانش آموزان ، اعتماد به نفس بالایی کسب می کنند و می توانند به راحتی در میان جمع صحبت کنند و مطلب مورد نظرشان را توضیح دهند .
4- دانش آموزان با ایفای نقشهای مختلف ، برای لحظاتی ، خود را به جای افراد گوناگون ، در موقعیتهای متفاوت می گذارند و احساس آنها را درک می کنند و با شغل و حرفه آنها آشنا می شوند .