این تحقیق به بررسی آسیب های روانشناختی افسردگی و خودکشی در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد اهرم ( بوشهر ) در سال 1390 می پردازد . هدف از انجام این تحقیق این است که ببینیم آیا بین آسیب های روانشناختی افسردگی ، خودکشی و سلامت روانی از دید دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان اهرم رابطه وجود دارد . روش تحقیق از نوع علی – مقایسه ای است . حجم نمونه 150 نفر می باشد که برای رسیدن به هدف فوق ، از روش نمونه گیری تصادفی در دسترس استفاده شده است . برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه پرسشنامه نگرش نسبت به خودکشی و سلامت عمومی استفاده شده است . یافتههانشان داد که بین تعیین میزان خودکشی در دانشجویان دختر و پسر ، بین دختران و پسران از نظر سلامت روانی آنها و کارکرد اجتماعی تفاوت های معناداری وجود ندارد . بین علائم جسمانی ، علائم اضطرابی و خودکشی ، رابطه معناداری وجود دارد .
مقدمه
روان شناسان در دهه های اخیر در بررسی اختلالات رفتاری و انحرافات به این نتیجه رسیده اند که بسیاری از اختلالات و آسیب ها در ناتوانی افراد در تحلیل صحیح و مناسب از خود و موقعیت خویش ، عدم احساس کنترل ، و کفایت شخصی جهت رویارویی با موقعیت های دشوار و عدم آمادگی برای حل مشکلات و مسائل زندگی به شیوه مناسب ، ریشه دارد . بنابراین با توجه به تغییرات و پیچیدگی های روز افزون جامعه و گسترش روابط اجتماعی ، آماده سازی افراد به خصوص نسل جوان جهت رویارویی با موقعیت های دشوار امری ضروری به نظر می رسد . در همین راستا روان شناسان با حمایت سازمان های ملی و بین المللی ، جهت پیشگیری از بیماریهای روانی و ناهنجاریهای اجتماعی را در سراسر جهان و در سطح مدارس آغاز نموده اند ( طارمیان و همکاران 1378 ).
یکی از اختلالات روانی که همواره از ابتدای خلقت انسان تا به حال وجود داشته افکار خودکشی بوده که روانشناسی معروف آدلر میگوید: خودکشی حرکت جبرانی شدید است که در برابر اعتراضات، از فرد بروز میکند. گویی فرد نیاز دارد که بر اطرافیان تسلط یابد و احساس کهتری خود را کاهش دهد. نوجوان مرگ برای آن انتخاب میکند که ارزش خود را به اطرافیان نشان دهد. (خدیویزند، 1374، ص 54) «اشنایدمن» در تعریف خودکشی میگوید: خودکشی عملی است که به منظور خلاص شدن از یک مسئله، بنبست، مشکل و بیرون آمدن از یک دوراهی، بحران و وضعیت غیر قابل تحمل صورت میگیرد. (اشنایدمن، ترجمهی فیروزبخت، 1378، ص 136) همانگونه که بررسیها نشان میدهند، خودکشی عملی است که فرد به دست خود و به عنوان یک اقدام ارادی و به طور عمدی با هدف از بین بردن خود، انجام میدهد. اگر چه عوامل زیربنایی، که شخص را وادار کرده تا خود را از بین ببرد ممکن است برای خود شخص نامفهوم باشد و حتماً لازم نیست که فرد آنها را کاملاً خوب شناخته باشد، عمل و اقدام به خودکشی به عنوان یک اقدام ارادی و عمدی مد نظر قرار میگیرد. (فرقانی رئیسی، 1374)
2-1-بیان مسئله
مرگ ناشی از خودکشی که در سنین بین 20 تا 30 سالگی روی میدهد، خودکشی دورهی جوانی نام میگیرد. فشارهای خانوادگی، جدایی از والدین، مردودی، عشقهای دورهی نوجوانی، و حتی وابستگی به جنس موافق، گاهی بهعنوان عامل، نقش پیدا میکند. در اقدام به خودکشیها معمولاً 50٪ درصد آن انجام میپذیرد. جوانان در واقع قصد کشتن خود را ندارند بلکه آنها به تهدید و اقدامات تازه دست میزنند تا توجه اطرافیان را جلب کنند. حتی در این مواقع نباید سادهاندیشی کرد و جوان را مورد تمسخر قرار داد یا بیاعتنا از مسئله گذشت. زیرا بیان خودکشی میتواند نشانهای از افسردگی یا فریاد « کمکخواهی» باشد. نوع اقدامات جوانان معمولاً خوردن قرص یا پرت کردن خود از بلندی است. هدف آنها میتواند رها سازی خود از فشارهای محیطی و اجتماعی که بهنحوی آنان را عذاب میدهد یا جلب توجه یا محبت و رسیدن به خواستهای نامعقول از طریق دیگران باشد. همچنین خودکشی ممکن است بهدلیل انتقام جویی، یا حفظ عابرو یا احساس ناامیدی در زندگی انجام شود.
لذا پژوهش حاضر در پی پاسخ دادن به این سوال است که آیا بین خودکشی و سلامت روانی رابطه وجود دارد .؟
3-1-اهمیت و ضروت تحقیق
امروزه در سراسر جهان بر اهمیت بهداشت روانی تأکید می شود و روز به روز با انجام تحقیقات وسیع و گوناگون اهمیت و نقش آن در زندگی فردی . اجتماعی آشکارترمی گردد. به طوری که سال 2001 میلادی از طرف سازمان بهداشت جهانی ، تحت عنوان سال جهانی «بهداشت روانی » اعلام گردید . سازمان مذکور در این سال شعار « غفلت بس است ، مراقبت کنیم » را جهت آشکارتر ساختن موضوع مطرح نمود . ( سازمان بهداشت جهانی ، 2001 )
این امر نشان دهنده آن است که بهداشت روانی موضوعی است که باید در سطح جهان مورد توجه قرار گیرد یکی از دلایلی که در اهمیت این موضوع مطرح است ، شیوع روزافزون ابتلاء به انواع اختلالات روانی در سطح جهان است و دلیل مهم دیگر آن ، اهمیت و ضرورت پیشگیری از بیماری های روانی است می توان گفت عمده ترین هدف بهداشت روانی پیشگیری است و از سه نوع پیشگیری که در بهداشت روانی مطرح می شود پیشگیری اولیه مورد توجه بیشتری قرار دارد . در پیشگیری اولیه جمعیت سالم در جامعه مورد نظر است و تمام اقداماتی که در این حیطی صورت می گیرد در جهت آمادع سازی افراد و فراهم نمودن شرایط مناسب برای زندگی سالم از تماکمی جنبه های جسمانی ، روانی ، اجتماعی می باشد . بنابراین هدف ، افزایش آمادگی و توانایی افراد در برخورد صحیح و مناسب با رویدادهای زندگی می باشد .
بروز خودکشی در میان نوجوانان و جوانان مسئلهای است که ذهن بیشتر روانشناسان، روانپزشکان، والدین، مربیان و مشاوران را به خود معطوف داشته است. هنگامی که جوان یات نوجوانی در مدرسه یا خانه اقدام به خودکشی میکند، مشکلترین وضعیت را برای اطرافیان بهوجود میآورد. مدرسه مجبور است برای نجات دانشآموز به اقدامات فوری پزشکی دست بزند و از طرفی بلافاصله اعضای خانواده را، اگر در دسترس باشند، با خبر کند. وضعیت مدرسه نیز دگرگون شده، گاه واکنش شاگردانی که بهوسیلهی فرد اقدام کننده در جریانند، خود مسئلهساز است. همچنین، اگر خودکشی در منزل اتفاق بیافتد، اقوام دچار سردرگمی شده، اضطرابی شدید پیدا میکنند. برخی از خودکشیها بدون طرح و برنامه است، اما بسیاری از آنها پس از تفکر و برنامهریزی و در پی یک بررسی طولانی روی داده است برای اقدام به خودکشی هرگز نمیتوان علتی واحد را جستجو کرد، ولی تحقیقات نشان داده است که عواملی چون: مشکلات و فشارهای خانوادگی، از دست دادن نزدیکان، بحران هویت، قابل دسترس بودن الکل و مواد مخدر، رد شدن در کنکور یا سایر امتحانات، داشتن نیازها و هدفهای غیر قابل وصول و ... در ارتکاب خودکشی موثر بودهاند. (فونتله، ترجمهی حاجیزاده، 1378، ص 159) با توجه به این که خودکشی اقدامی است که اغلب جوامع آن را منع کرده، بسیاری از مذاهب آن را گناه میدانند و هیچ عملی چنین یادبود تلخ و ماندنی برای دوستان و خویشاوندان برجای نمیگذارد، این اقدام، حیرت، احساس گناه و لکهی ننگی از خود به جای میگذارد که ممکن است خویشاوندان آن را تا دم گور با خود به همراه داشتهباشند. (روز نهان وسلیگمن، ترجمهی سیدمحمدی، 1379، ص 89) لذا حاضر بر آن است تا با شناساندن بیشتر این پدیده و بررسی علل و عوامل بروز آن، راهکارهایی را برای پیشگیری ارایه دهد.از نتایج این پژوهش می توان در دانشگاهها ،مدارس، مراکز مشاوره و ... استفاده کرد.
4-1-اهداف پژوهش
1-4-1-هدف کلی :
بررسی خودکشی و رابطه ی آن با سلامت روانی در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد فیروزآباد در سال 1390
2-4-1-اهداف جزئی
تعیین میزان عوامل سلامت روانی در بین دانشجویان دختر و پسر
تعیین میزان خودکشی در دانشجویان دختر و پسر
تعیین علایم جسمانی،اضطرابی،کارکرد اجتماعی افسردگی بر خودکشی
تعیین میزان بیماری های روانی
5-1-فرضیات تحقیق
بین سلامت روانی در دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد.
بین خودکشی در دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد.
بین سلامت روانی و خودکشی تفاوت معناداری وجود دارد.
بین علائم جسمانی و خودکشی تفاوت معناداری وجود دارد.
بین علائم اضطرابی و خود کشی تفاوت معناداری وجود دارد.
بین علائم کارکرد اجتماعی و خود کشی تفاوت معناداری وجود دارد.
بین علائم افسردگی و خود کشی تفاوت معناداری وجود دارد.
تعداد صفحات : 87
فرمت فایل : Word