فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:87
پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته زیست شناسی (M.A)
گرایش: میکروبیولوژی
فهرست مطالب:
عنوان شماره صفحه
چکیده 1
فصل اول: کلیات تحقیق
1-1- مقدمه 3
1-2- هدف از انجام این تحقیق 5
1-3- پیگمان های میکروبی 5
1-3-1 تعریف پیگمان های میکروبی 5
1-3-2 تقسیم بندی پیگمان ها 6
1-3-2-1 ریبوفلاوین 6
1-3-2-2 کانتاگزانتین 6
1-3-2-3 کارتنوئیدها 6
1-3-2-4 پرودیجیوسین 7
1-3-2-5 فیکوسیانین 7
1-3-2-6 ویولاسئین 7
1-3-2-7 آستاگزانتین 7
1-3-3 فاکتورهای موثر در تولید پیگمان میکروبی 8
1-3-3-1 دما 8
1-3-3-2 PH 8
1-3-3-3 منبع کربن 8
1-3-3-4 منبع نیتروژن 8
1-3-3-5 نوع تخمیر 8
1-3-3-6 مواد معدنی 8
1-3-4 پایداری پیگمان های میکروبی 9
1-3-5 میکروب های مولد پیگمان 9
1-3-5-1 باکتری ها 9
1-3-5-2 قارچ ها 10
1-3-5-3 گلسنگ ها 11
1-3-5-4 مخمرها 11
1-3-5-5 جلبک ها 11
1-3-6 کاربردهای پیگمان های میکروبی 12
1-3-6-1 داروسازی 12
1-3-6-2 مواد غذایی 14
1-3-6-3 پزشکی 14
1-3-6-4 دیگر کاربردها 15
1-4- تعریف SPF 15
1-4-1 ضریب یا عیار حفاظتی 18
1-4-2 حداقل مقدار اشعه ماورا بنفش ایجاد کننده قرمزی پوست (MED) 18
1-4-3 ضریب یاعیار حفاظتی میانگین 19
1-4-4 ضریب یا عیار حفاظتی برچسب 19
1-4-5 ضریب حفاظتی آزمون شده (TEST) 19
1-5- کاربرد و مزایای کرمهای ضد آفتاب 19
فصل دوم: ادبیات و پیشینه تحقیق
2-1- پیشینه تحقیقات انجام شده 22
فصل سوم: مواد و روش ها
3-1- تجهیزات و مواد مورد نیاز 27
3-1-1 تجهیزات دستگاهی 27
3-2- مواد 28
3-3- اجزاء محیط های کشت مورد استفاده و روش های تهیه آنها 28
3-3-1 محیط کشت TSA 28
3-3-2 محیط کشت WATER AGAR 29
3-3-3 محیط کشت PDA 29
3-3-4 محیط کشت YGC(YEAST EXTRACT CHLORAMPHENICOL AGAR) 29
3-4- نمونه گیری 29
3-4-1 نمونه گیری از هوا و کشت نمونه 29
3-4-2 نمونه گیری از خاک و کشت نمونه 30
3-4-3 نمونه گیری از آب و کشت نمونه 30
3-4-4 نمونه های گرفته شده از سطح برگ و گل و کشت آنها 31
3-4-5 نمونه برداری از گلسنگ های استان کرمان 31
3-5- خالص سازی باکتری ها و قارچ های جدا سازی شده در مراحل غربالگری 31
3-6- نگهداری سویه های قارچی و باکتریایی 31
3-6-1 نگهداری کوتاه مدت 31
3-6-2 نگهداری طولانی مدت جدایه های قارچی و باکتریایی 31
3-7- ارزیابی تولید پیگمان توسط جدایه ها 32
3-7-1 جدایه های قارچی 32
3-7-2 جدایه های باکتریایی 32
3-8- استخراج پیگمان از توده های زیستی مورد مطالعه بدست آمده در مرحله غربالگری 32
3-9- آماده سازی محلولی از پیگمانهای تهیه شده برای تهیه طیف اسپکتروفتومتریمورد نظر برای آنالیزهای دستگاهی 33
3-10- خشک کردن پیگمان های محلول 34
3-10-1 خشک کردن در انجماد و سرما (لیوفیلیزاسیون) 34
3-10-2 خشک کردن در دمای محیط 34
3-11- ارزیابی جذب اشعه ماوراءبنفش توسط محلول های رنگی تهیه شده از پیگمان های بدست آمده در مرحله غربالگری 35
3-11-1 محاسبه فاکتور محافظت در مقابل اشعه ماوراء بنفش(SPF) 35
3-12- شناسایی جدایه های قارچی مولد پیگمان های دارای توانایی جذب حداکثر اشعه ماوراء بنفش 36
3-12-1 گسترش مرطوب (WET PREPARATION) 37
3-12-2 تکنیک چسب نواری شفاف 37
3-12-3 تکنیک کشت روی لام (اسلاید کالچر) 37
3-13- تعیین هویت بیوشیمیایی سویه باکتریایی مورد نظر 38
3-14- تعیین هویت مولکولی سویه باکتریایی و قارچی مورد نظر 38
فصل چهارم: نتایج یافته های تحقیق
4-1- نتایج کشت نمونه های هوا 40
4-2- نتایج کشت نمونه های خاک 42
4-3- نتایج کشت نمونه های آب 43
4-4- نتایج کشت نمونه های گرفته شده از سطح برگ و گل 44
4-5- نتایج خالص سازی باکتری ها و قارچ های جدا سازی شده در مرحله غربالگری 45
4-6- ارزیابی موثر بودن روش های نگهداری سویه های بدست آمده در مرحله غربالگری در زنده ماندن جدایه های مورد نظر 46
4-7- نتایج ارزیابی روش های میکروسکوپی در شناسایی جدایه های قارچی 46
4-8- نتایج ارزیابی های بیوشیمیایی در جدایه باکتریایی مورد نظر 51
4-9- نتایج ارزیابی ملکولی جدایه باکتری های مورد نظر 51
4-10- نتایج ارزیابی تولید پیگمان توسط جدایه ها 52
4-11- نتایج آماده سازی پیگمان های مورد نظر برای اندازه گیری توانایی جذب اشعة U.V (تعیین فاکتور SPF) 52
4-12- نتایج خشک کردن نمونه ها در روش های خشک کردن در انجماد (لیوفیلیزاسیون) و تبخیر در دمای 37 درجه سانتی گراد 52
4-13- نتایج استخراج پیگمان از تودههای زیستی جدایه های بدست آمده در مرحله غربالگری 54
4-14- ارزیابی تعیین فاکتور SPF پیگمانهای مورد نظر 57
فصل پنجم: بحث و پیشنهادات
5-1- بحث 59
5-2- پیشنهادات 63
منابع و مآخذ 64
فهرست منابع فارسی 64
فهرست منابع انگلیسی 65
چکیده انگلیسی 71
فهرست جداول
عنوان شماره صفحه
جدول 1-1: اسامی برخی از باکتری های مولد پیگمان 9
جدول 1-2: اسامی برخی از قارچ های مولد پیگمان 10
جدول 1-3: برخی ازگلسنگ های مولد پیگمان 11
جدول 1-4: اسامی برخی از مخمرهای مولد پیگمان 11
جدول 1-5: اسامی برخی از جلبک های مولد پیگمان 11
جدول 3-1: تجهیزات دستگاهی 27
جدول 3-2: استخراج پیگمان با استفاده از حلال های مختلف 33
جدول 3-3: عملکرد محصول نرمال مورد استفاده درمحاسبهSPF 36
جدول 3-4: شناسایی¬جدایه¬های قارچی مولدپیگمان¬های دارای توانایی¬جذب حداکثراشعه ماوراء¬بنفش 36
جدول 4-1: نتایج کشت نمونه های باکتری از هوا 40
جدول 4-2: نتایج کشت نمونه های قارچی از هوا 42
جدول 4-3: نتایج کشت نمونه های باکتری از خاک 42
جدول 4-4: نتایج کشت نمونه های قارچی از خاک 43
جدول 4-5 : نتایج کشت نمونه های باکتری از آب 43
جدول 4- 6: نتایج کشت نمونه های قارچی از آب 44
جدول 4- 7: نتایج کشت نمونه های باکتریایی از سطح برگ و گل 45
جدول 3-5: تست تعیین هویت بیوشیمیایی سویه باکتریایی مورد نظر 51
جدول 4-8: نتایج استخراج پیگمان باکتری ها ازحلال های مختلف 54
جدول 4-8: نتایج استخراج پیگمان باکتری ها ازحلال های مختلف 56
جدول 4-9: تعیین فاکتور SPF پیگمان های میکروبی مورد نظر 57
فهرست شکل ها
عنوان شماره صفحه
شکل 3-1: دستگاه لیوفیلیزه جهت خشک کردن پیگمان های میکروبی 34
شکل 4-1: کشت نمونه های باکتری از هوا 41
شکل 4-2: خالص سازی قارچ ها 43
شکل 4-3: کشت نمونه های باکتری از آب 44
شکل 4-4: کشت نمونه های باکتری از محیط برگ و گل 45
شکل 4-5: گونه ای از قارچ آسپرژیلوس (قارچ 24) 46
شکل 4-6: تصویر میکروسکوپی از گونه ای آسپرژیلوس (قارچ 24) با بزرگنمایی 400 47
شکل 4-7: گونه ای از قارچ آسپرژیلوس (قارچ 11) 47
شکل 4-8: تصویر میکروسکوپی از گونه ای آسپرژیلوس (قارچ 11) با بزرگنمایی 400 48
شکل 4-9: گونه ای از قارچ پنی سیلیوم (قارچ 28) 48
شکل 4-10: تصویرهای میکروسکوپی از گونه ای پنی سیلیوم (قارچ28) با بزرگنمایی 400 49
شکل 4-11: گونه ای از قارچ اپی کوکوم (قارچ 29) 49
شکل 4-15: تصویر میکروسکوپی از گونه ای قارچ اپی کوکوم (قارچ 29) با بزرگنمایی 400 50
شکل 4-16: گونه ای از کلادوسپوریوم (قارچ 15) 50
شکل 4-17: تصویر میکروسکوپی از گونه ای قارچ کلادوسپوریوم (قارچ 15) با بزرگنمایی 400 51
شکل 4-18: پیگمان های مورد نظر برای اندازه گیری توانایی جذب اشعة U.V(تعیین فاکتور SPF) 52
شکل 4-19: پیگمان خشک حاصل از باکتری 31 53
شکل 4-20 : پیگمان خشک حاصل از قارچ24 53
شکل 4-21 :پیگمان های خشک حاصل از نمونه های (میکروارگانیسم های )مورد نظر 53
چکیده
بیشترین پیگمان¬های طبیعی امروزه از گیاهان و جانوران استخراج می¬شوند. امروزه توجه محققان به پیگمان¬های میکروبی معطوف شده است، زیرا این دست از پیگمان¬ها طبیعی بوده و کاربردهای دارویی، صنعتی، غذایی و آرایشی بهداشتی دارند. تولید پیگمان توسط میکروارگانیسم¬ها نسبت به منابع دیگر با اهمیت بوده زیرا میکروارگانیسم¬ها رشد سریع داشته، استخراج رنگدانه از آن¬ها راحت¬تر بوده، تولید آن¬ها وابستگی به شرایط جوی و خصوصیات جغرافیایی نداشته و همچنین از تنوع بالایی برخوردار بوده و تولید آن¬ها قابل کنترل بوده و محصول نهایی آن¬ها نیز قابل پیش بینی است. هدف از پروژه حاضر ارزیابی برون تنی جذب اشعه ماورای بنفش پیگمان¬های میکروبی و تعیینSPF آنها بوده است در این مطالعه پیگمان-های استخراج شده از گلسنگ توسط آمونیاک و پیگمان¬های میکروب¬های بدست آمده در مرحله غربالگری توسط حلال¬های آب، DMSO بعد از جداسازی و خشک کردن در حلال¬های مورد نظر حل شده و در 3 غلظت مختلف جذب آن¬ها در طول موج¬های بین محدوده 200 تا 700 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر قرائت و فاکتور محافظت از نور خورشید (SPF) در خصوص آنها محاسبه گردید نتایج نشان می¬دهد که در بین نمونه¬های مورد مطالعه پنج کپک، سه گلسنگ و یک باکتری در جذب uv کارایی خوبی داشته و از بین آنها یک باکتری و 2 کپک دارای فاکتور SPF به ترتیب 7، 272 و 140 بوده که متعلق به جنس¬های باسیل گرم منفی غیرتخمیری (عدم تعیین هویت) و پنی سیلیوم و آسپرژیلوس بوده¬اند.
واژه های کلیدی: (SPF)فاکتور محافظت از خورشی، پیگمان های میکروبی، پرتو UV)) ماورای بنفش