شرکت صنایع مس ایران
کلیات:
مس یکی از فلزاتی است که از سالیان دراز به میزان بسیار زیاد مورد استفاده قرار گرفته است. 85 تا 90 درصد مس مصرفی از طریق استخارج معادن مس حاصل میگردد. با پیشرفت صنایع الکترونیک در قرن جاری مصرف و اهمیت مس رشد چشمگیری داشته است.ذخیره احتمالی مس جهان 2400 میلیون تن است که بیشترین درصد تولید آن از معادن روباز است و تولید سالانه مس حدود 10 میلیون تن در جهان می باشد.طبق بررسیهای انجام شده ایران از لحاظ ذخایر معدنی برروی کمربند مس جهان قرار گرفته است که از جنوب شرقی ایران شروع شده و تا شمال غربی و نواحی آذربایجان ادامه دارد.کانسار پروفیری سرچشمه کرمان یکی از بزرگترین کانسارهای مس جهان است.
گذشته مس در ایران
اشیاء مسی و آلیاژهای به دست آمده در نقاط مختلف ایران و همچنین آثار کورههای قدیمی و ابتدایی ذوب مس حاکی از آشنایی ایرانیان قدیم به صنعت استخراج و ذوب است.اکتشافات باستان شناسی نشان می دهد که در ایران از هزاره پنجم قبل از میلاد استفاده از معادن رونق نسبی داشته است. اشیای مفرغی، مس، زری، و سیمی به دست آمده از هزارههای بعد، گویای پیشرفت بهرهبرداری و ذوب فلزات است. بعد از ظهور اسلام، خصوصاً در دوره سلجوقیان و صفویان کار بهرهبرداری از معادن و صنعت ذوب فلزات شکوفا بوده است
شرکت ملّی صنایع مس ایران
در تاریخ تیرماه 1351 هجری، شمسی، شرکتی به نام «شرکت سهامی معادن سرچشمه کرمان» بر اساس قانون، تشکیل گردید. این شرکت در سال 1355 به «شرکت ملی صنایع مس ایران» که در بر گیرنده کلیه فعالیت های معادن مس کشور بوده تغییر نام داد. از اهم وظایف این شرکت استخراج، بهرهبرداری از معادن مس کشور، تولید محصولات پرعیار سنگ مس و فلز مس و کلیه محصولات فرعی وابسته، توزیع و فروش محصولات است. شرکت ملی صنایع مس ایران در حال حاضر از معدن مس سرچشمه بهره برداری میکند.
معادن مس سرچشمه
این معدن در 160 کیلومتری جنوب غرب کرمان و 50 کیلومتری جنوب رفسنجان قرار دارد. ارتفاع این ناحیه از سطح دریا به طور متوسط حدود 2600 متر و بلندترین نقطه آن بیش از 3000 متر است. کانسارهای سرچشمه در قسمت مرکزی سلسله جبال زاگرس قرار گرفته و متشکل از سنگهای چین خورده گسله، سنگهای رسوبی و مواد آتشفشانی اوائل دوران سوم است. ذخیره کل معدن بالغ بر یک میلیارد و دویست میلیون تن سنگ سولفوری با عیار متوسط 7/0% مس است.
عملیلات بهره برداری
عملیات بهره برداری شامل استخراج، تغلیظ، ذوب، پالایش و ریخته گری میباشد.
تعداد صفحات: 17