فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:115
پایان نامه ی کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام
عنوان : اثرات تغذیه ای سطوح مختلف نانو سلنیوم در سنین 22 تا 42 روزگی بر پاسخ ایمنی، برخی فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی
فهرست مطالب:
فصل اول: مقدمه........................................................................................................................................................3
1-1 ضرورت و اهمیت موضوع..............................................................................................................................................3
2-1 بیان مسئله و ضرورت اجرای تحقیق ........................................................................................................................4
3-1 اهداف تحقیق..................................................................................................................................................................6
1-3-1 اهداف اصلی................................................................................................................................................................6
2-3-1 اهداف فرعی................................................................................................................................................................6
فصل دوم: مروری بر پژوهش¬های انجام شده.......................................................................................................9
1-2 مواد معدنی.......................................................................................................................................................................9
2-2 سلنیوم و خصوصیات آن...............................................................................................................................................9
3-2 منابع مختلف سلنیوم..................................................................................................................................................10
1-3-2 منابع سلنیوم در طبیعت.......................................................................................................................................10
2-3-2 سلنیوم در خاک......................................................................................................................................................10
3-3-2 منابع گیاهی سلنیوم..............................................................................................................................................11
4-3-2 سلنیوم در آب.........................................................................................................................................................11
4-2 قابلیت دسترسی سلنیوم...........................................................................................................................................11
5-2 اشکال فیزیکی و شیمیایی سلنیوم..........................................................................................................................12
6-2 نانوتکنولوژی.................................................................................................................................................................16
1-6-2 نانوتکنولوژی در کشاورزی....................................................................................................................................16
1-1-6-2 کاربرد فنانوری نانو در امور دام.......................................................................................................................17
2-1-6-2 کاربرد فنانوری نانو در ماشین¬های کشاورزی...............................................................................................17
3-1-6-2 کاربرد فنانوری نانو در اصلاح نباتات..............................................................................................................17
4-1-6-2 کاربرد فنانوری نانو در صنایع غذایی.............................................................................................................18
2-6-2 نگاهی به توسعه فناوری نانو در بخش کشاورزی کشور..................................................................................18
7-2 نانوسلنیوم......................................................................................................................................................................19
1-7-2 روش¬های تولید ذرات نانوسلنیوم.........................................................................................................................23
8-2 متابولیسم سلنیوم........................................................................................................................................................26
9-2 هموستازی سلنیوم......................................................................................................................................................27
10-2 انتقال، جذب و دفع سلنیوم....................................................................................................................................27
11-2 اعمال فیزیولوژیکی سلنیوم.....................................................................................................................................28
1-11-2 کاربرد سلنیوم در سیستم ایمنی......................................................................................................................28
1-1-11-2 خاصیت آنتی¬اکسیدانی سلنیوم....................................................................................................................28
2-1-11-2 سیستم ایمنی..................................................................................................................................................31
1-2-1-11-2 سیستم میلوئیدی......................................................................................................................................32
2-2-1-11-2 سیستم مونوسیتی.....................................................................................................................................33
3-1-11-2 پاسخ¬های ایمنی..............................................................................................................................................35
1-3-1-11-2 دفاع غیراختصاصی....................................................................................................................................36
2-3-1-11-2 دفاع اختصاصی...........................................................................................................................................37
4-1-11-2 دستگاه لنفاوی................................................................................................................................................37
1-4-1-11-2 غده تیموس................................................................................................................................................38
2-4-1-11-2 غده بورس فابریسیوس.............................................................................................................................39
3-4-1-11-2 طحال...........................................................................................................................................................40
2-11-2 سلنیوم و ویتامین E............................................................................................................................................42
3-11-2 کاربرد سلنیوم در تولیدمثل...............................................................................................................................44
4-11-2 سلنیوم و غده تیروئید.........................................................................................................................................44
12-2 احتیاجات طیور به سلنیوم......................................................................................................................................45
13-2 کمبود سلنیوم...........................................................................................................................................................46
14-2 سمیت سلنیوم...........................................................................................................................................................47
فصل سوم: مواد و روش-ها.....................................................................................................................................51
1-3 مراحل آزمایش¬های مزرعه-ای....................................................................................................................................51
1-1-3 محل و زمان انجام آزمایش...................................................................................................................................51
2-1-3 آماده¬سازی سالن.....................................................................................................................................................51
3-1-3 مدیریت پرورش.......................................................................................................................................................52
2-3 گروه¬های آزمایشی و پرندگان آزمایشی...................................................................................................................53
3-3 برنامه واکسیناسیون در دوران پرورش....................................................................................................................53
4-3 مشخصات جیره............................................................................................................................................................54
5-3 نحوه تهیه تیمارها........................................................................................................................................................55
6-3 متغیرهای مورد بررسی...............................................................................................................................................57
1-6-3 ارزیابی سیستم ایمنی............................................................................................................................................57
2-6-3 خون¬گیری جهت تعیین برخی فراسنجه¬های خونی........................................................................................57
3-6-3 تفکیک لاشه.............................................................................................................................................................58
7-3 مدل آماری آزمایش.....................................................................................................................................................58
فصل چهارم: نتایج و بحث.....................................................................................................................................61
1-4 سیستم ایمنی...............................................................................................................................................................61
1-1-4 مونوسیت-ها...............................................................................................................................................................61
2-1-4 لنفوسیت-ها...............................................................................................................................................................61
3-1-4 هتروفیل-ها................................................................................................................................................................62
4-1-4 ائوزینوفیل-ها.............................................................................................................................................................62
5-1-4 نسبت هتروفیل به لنفوسیت................................................................................................................................62
2-4 اندام¬های لنفوئیدی......................................................................................................................................................67
1-2-4 طحال.........................................................................................................................................................................67
2-2-4 بورس فابریسیوس...................................................................................................................................................67
3-2-4 تیموس......................................................................................................................................................................67
3-4 فراسنجه¬های بیوشیمیایی خون................................................................................................................................72
1-3-4 گلوکز.........................................................................................................................................................................72
2-3-4 تری-گلیسرید............................................................................................................................................................72
3-3-4 کلسترول...................................................................................................................................................................72
4-3-4 لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)......................................................................................................................73
5-3-4 لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL).......................................................................................................................73
4-4 خصوصیات لاشه...........................................................................................................................................................80
1-4-4 ران-ها..........................................................................................................................................................................80
2-4-4 سینه..........................................................................................................................................................................80
3-4-4 پشت و بال-ها............................................................................................................................................................80
4-4-4 کبد............................................................................................................................................................................81
5-4-4 چربی محوطه بطنی...............................................................................................................................................81
6-4-4 قلب............................................................................................................................................................................81
7-4-4 سنگدان....................................................................................................................................................................81
فصل پنجم: نتیجه¬گیری و پیشنهادات...............................................................................................................91
1-5 نتیجه¬گیری کلی...........................................................................................................................................................91
2-5 پیشنهادات.....................................................................................................................................................................92
فصل ششم: منابع...................................................................................................................................................95
فهرست منابع.........................................................................................................................................................................95
فهرست جداول
جدول 1-3 تغییرات درجه حرارت سالن در طول دوره پرورش.................................................................................52
جدول 2-3 برنامه واکسیناسیون انجام شده جوجه¬های گوشتی در دوره آزمایش.................................................53
جدول 3-3 ترکیب جیره پایه مورد استفاده در طول دوره آزمایشی (درصد).........................................................54
جدول 4-3 مقادیر نانوسلنیوم و آب آشامیدنی از آغاز هفته چهارم تا پایان هفته ششم......................................56
جدول 1-4 مقایسه میانگین اثرات تیمارهای آزمایشی بر تعداد گلبول¬های سفید خون جوجه¬های گوشتی در سن 42 روزگی (درصد).......................................................................................................................................................63
جدول 2-4 مقایسه میانگین اثرات تیمارهای آزمایشی بر وزن اندام¬های لنفاوی جوجه¬های گوشتی در سن 42 روزگی (درصدی از وزن زنده).............................................................................................................................................68
جدول 3-4 مقایسه میانگین اثرات تیمارهای آزمایشی بر فراسنجه¬های خونی جوجه های گوشتی در سن 42 روزگی (میلی¬گرم بر دسی-لیتر)...........................................................................................................................................74
جدول4-4 مقایسه میانگین اثرات تیمارهای آزمایشی بر اجزا لاشه و امعاء و احشاء جوجه¬های گوشتی در سن 42 روزگی (درصدی از وزن زنده).....................................................................................................................................82
چکیده:
پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر غلظت¬های مختلف نانوسلنیوم مخلوط در آب آشامیدنی بر پاسخ ایمنی، فراسنجه¬های خونی و خصوصیات لاشه جوجه¬های گوشتی انجام شد. برای این منظور، مقادیر معین نانوسلنیوم از آغاز هفته چهارم تا انتهای هفته ششم به مدت 21 روز به آب آشامیدنی افزوده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی، با 176 قطعه جوجه گوشتی سویه راس در 4 تیمار (سطح مصرف صفر، 1/0، 2/0 و 3/0 پی¬پی¬ام نانوسلنیوم در لیتر آب) با 4 تکرار و 11 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گرفت. جهت بررسی پاسخ ایمنی و تعیین برخی فراسنجه¬های خونی، در روز 42 ام دوره پرورش، دو قطعه جوجه از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب و خون¬گیری از ورید زیر بال آن¬ها انجام گرفت و سپس شمارش انواع گلبول های سفید خون و اندازه¬گیری میزان گلوکز، تری¬گلیسرید، کلسترول، HDL و LDL صورت گرفت. علاوه بر آن، جهت ارزیابی خصوصیات لاشه، در روز آخر دوره پرورش یک قطعه جوجه از هر تکرار کشتار شده و بخش¬های مختلف لاشه نظیر ران¬ها، سینه، پشت و بال-ها، چربی حفره بطنی، کبد، سنگدان، قلب و اندام¬های لنفوئیدی توزین گردیدند. نتایج به دست آمده نشان داد فراسنجه¬های ایمنی به ¬طور قابل ¬توجهی تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند (05/0P<). بدین صورت که با افزایش سطح نانوسلنیوم، درصد مونوسیت¬ها، لنفوسیت¬ها و ائوزینوفیل¬ها افزایش (05/0P<) و درصد هتروفیل¬ها و نیز نسبت هتروفیل به لنفوسیت روندی نزولی داشت (05/0P<). هم¬چنین، افزایش غلظت نانوسلنیوم در مقایسه با گروه شاهد، باعث افزایش میزان HDL (05/0P<) و کاهش میزان تری¬گلیسرید، کلسترول و LDL شد (05/0P<) اما تأثیر معنی¬داری بر میزان گلوکز خون نداشت (05/0P>). از نظر درصد وزن ران¬ها، پشت و بال¬ها، قلب و سنگدان جوجه¬ها تفاوت معنی¬داری مشاهده نشد (05/0P>) در ¬حالی¬ که درصد وزن سینه، چربی محوطه بطنی و کبد به¬ طور معنی¬¬داری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت (05/0P<). هم¬چنین، درصد وزن هیچ¬یک از اندام¬های ایمنی بررسی شده شامل بورس فابریسیوس، تیموس و طحال تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (05/0P>).
واژه های کلیدی: پاسخ ایمنی، جوجه¬های گوشتی، خصوصیات لاشه، فراسنجه¬های خونی، نانوسلنیوم