لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 10
منطقه آزاد قشم
جزیره زیبای قشم با 1500 کیلومتر مربع وسعت از 22 کشور جهان بزرگتر، 5/2 برابر بحرین و سنگاپور و 16 برابر جزیره کیش میباشد. طول جزیره (غرب به شرق) به 130 کیلومتر و عرض جزیره (شمال به جنوب) در حدود 11 تا 30 کیلومتر می باشد. این جزیره حدود 260 کیلومتر ساحل ماسه ای امن و قابل بهره برداری دارد.
جزیره پهناور قشم دارای آثار و بقاهای فرهنگی و باستانی، زیست محیطی و طبیعی و جاذبه های گردشگری متعدد با جوامع محلی فعال با صنایع دستی، آداب و رسوم، موسیقی و هنرهای سنتی زیبا و جذاب است.
از جمله جاذبه های گردشگری جزیره عبارتند از جنگل های دریایی حرا، بندر تاریخی لافت، بادگیرهای قدیمی، چاه های تلا، قلعه پرتغالی ها، تنگه چاهکوه، دره ستاره ها، غارهای تاریخی خربس، بزرگترین و طویل ترین غار نمکی جهان، اولین ژئوپارک ثبت شده خاورمیانه در یونسکو، بیش از 20 گونه خزنده، 200 گونه پرنده، ماهیان و آبزیان رنگارنگ، سواحل مرجانی و ده ها جاذبه دیگر می باشد.
در سال85 با تفویض اختیار انجام شده از سوی جناب آقای مهندس مشائی معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به سازمان منطقه آزاد قشم، این سازمان عهده دار وظایف حفظ و احیای میراث فرهنگی و طبیعی، آموزش ترویج صنایع دستی و توسعه گردشگری در جزیره قشم گردید.
حفظ، احیاء و بهسازی سایت های گردشگری
سازمان منطقه آزاد قشم در جهت حفظ و احیاء و مرمت آثار باستانی و تاریخی سطح جزیره و همچنین در راستای توسعه و تجهیز سایت های گردشگری به منظور رفاه حال گردشگران، به شناسایی و دستهبندی تعدادی از جاذبه های گردشگری و تبدیل آنها به مقصد گردشگری اقدام نمود. در اینراستا معاونت سیاحتی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم با همکاری سایر معاونت ها به خصوص معاونت پشتیبانی و عمرانی و شوراهای اسلامی روستاها و دهداری ها، اقدام به عقد قرارداد و تفاهمنامه هایی در جهت توسعه و ساماندهی سایت های گردشگری نمود. عمده فعالیت و عملیات در نظر گرفته شده در این تفاهمنامه ها عبارت است از: ایجاد راه دسترسی، تامین روشنایی، تامین سرویس بهداشتی، نورپردازی، رنگ آمیزی، مرمت، تجهیز، حفاظت و نگهبانی و نهایتاً تهیه اقلام تبلیغاتی و معرفی سایت و سایر اقدامات در راستای رضایت بازدیدکنندگان.
آموزش و ترویج صنایع دستی
جزیره قشم با حدود 53 روستا و یکصدهزار نفر جمعیت بومی، تحت تاثیر فرهنگ ساحل نشینی و فرهنگ غنی جنوب کشور پتانسیل و استعداد مناسبی در جهت تولید صنایع دستی دارد.
زنان، دختران و حتی مردان جزیره در سوزن دوزی، گلابتون دوزی، گلیم بافی، قالیبافی، تراش صدف، هویه کاری، ساخت لنج های مینیاتوری و واقعی مهارت خاصی دارند.
طرفی با گذشت زمان و کهولت سن استادکاران، برخی از این هنرهای سنتی به فراموشی سپرده شد. بخش در حال تولید هم به دلیل عدم وجود بازار فروش، انگیزه تولید و ادامه فعالیت نداشتند.
حال آنکه از آبانماه سال 85 تاکنون حدود 600 نفر از اهالی روستاهای جزیره قشم تحت آموزش رشته های مختلف صنایع دستی می باشند.
توسعه گردشگری
همانگونه که در مقدمه به آن اشاره شد، جزیره قشم جاذبه ها و پتانسیل های زیادی در گردشگری دارد. ژئوتوریسم، اکوتوریسم، توریسم ورزشی و ورزش های ساحلی، توریسم پرندگان و ده ها جاذبه دیگر برای بازدید از قشم در اولویت قرار میدهد.
در ابتدای سال 85 که سازمان منطقه آزاد قشم عهده دار رونق توریسم جزیره گردید، جزیره تعدادی هتل تعطیل و غیرفعال داشت و تقریباً هیچ آژانس مسافرتی کشور به طور مدون و برنامه ریزی شده با هتل ها و آژانس های جزیره همکاری نداشتند.
سازمان منطقه آزاد قشم برای حل این مشکل و رفع رکود به وجود آمده بلافاصله معاونت سیاحتی و گردشگری را تشکیل داد و مسوولیت های رونق گردشگری را برعهده این معاونت نهاد.
معاونت سیاحتی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم با مسوولیت حفظ و بهسازی سایت های گردشگری و میراث فرهنگی، آموزش و ترویج صنایع دستی و توسعه گردشگری و تلفیق جاذبه های میراثی و صنایع دستی با سایر جاذبه های گردشگری، موفق شد کلیه هتل ها، هتل آپارتمان ها و مهمانپذیرها را فعال و بازگشایی نماید و بیش از 20 آژانس فعال در سراسر کشور به عنوان همکار منطقه آزاد قشم تعیین کند و در راستای راه اندازی سفرهای ارزان قیمت به قشم نیز گام بردارد. در همین راستا با راهاندازی «هواپیمایی فارس ایر قشم» هفته ای 4 پرواز رفت و برگشت از تهران به قشم و پروازهای اصفهان- قشم، کرمان – قشم، شیراز – قشم نیز به جمع پرواز های قبلی قشم افزوده شد. ضمن اینکه تورهای زمینی از استان های همجوار نیز راه اندازی گردید.
نتیجه فعالیت های انجام شده در امور گردشگری باعث شد تا در سال 85 نسبت به سال قبل (تا تاریخ تهیه این گزارش) حدود 81 درصد افزایش اقامت در اماکن اقامتی قشم به وجود آید.
البته در راستای توسعه گردشگری، سازمان منطقه آزاد قشم در جهت تهیه و تدوین استراتژی گردشگری، قشم تهیه سند چشم انداز گردشگری و اکوتوریسم، آموزش هتلداری و سایر مبانی صنعت گردشگری، عقد تفاهمنامه با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، حضور در نمایشگاه ها، چاپ و انتشارات، پخش برنامه های تلویزیونی نیز گامهای قابل توجهی برداشته است.
آنچه در ادامه ملاحظه می فرمایید تنها بخشی از اقدامات انجام شده توسط سازمان منطقه آزاد قشم در راستای توسعه و رونق گردشگری قشم می باشد.
تبلیغ، ترویج و نهادینهسازی فرهنگ گردشگری و میهمان نوازی در قشم
قشم با حدود یکصد هزار نفر جمعیت بومی و ساکن با دارا بودن بالاترین سرانه مسجد با وجود مردمی با مذاهب و تعصبات مختلف و ویژگی های انسانی و اجتماعی خاص، محیطی متفاوت از سایر نقاط (کیش، شمال کشور، دبی) می باشد. به عبارتی قشم پذیرای هر گردشگری نیست و هر گردشگری هم قشم را به عنوان مقصد انتخاب نمی کند.
بنابراین معاونت سیاحتی و گردشگری به کمک معاونت هماهنگی، روابط عمومی و شوراهای شهر و روستا باید فرهنگ زندگی مسالمت آمیز با میهمان و گردشگر و رفتار و کردار متناسب در برخورد با مسافران را در بین مردم قشم ترویج نماید. این احساس ]رونق قشم[ در اثر حضور گردشگر در مردم به وجود آید و از طرفی باید مزیت میهمان نوازی و امنیت مالی و جانی در قشم که در حال حاضر وجود دارد به اطلاع گردشگران و بازار هدف برسد. در هر حال مقاصد گردشگری، اهالی گردشگرپذیر میخواهد. همانگونه که سایت های سیاحتی باید تجهیز و بهسازی گردند، اهالی نیز باید توجیه شوند، لذا چنانچه برخی محدودیت ها رفع گردد آموزش هایی خاص در این زمینه نیز در دست برنامه ریزی میباشد.
اقدامات انجامشده در خصوص اسکان، اطلاعرسانی و تبلیغات، بازرسی و نظارت، برگزاری جشنها، جشنوارهها و سایر تمهیدات و تسهیلات ارائه شده به مسافران به تفکیک هر کمیته به شرح ذیل میباشد:
کمیته اسکان و رفاه
درجهبندی کلیه اماکن اقامتی و اطلاعرسانی جهت آگاهی مسافران ورودی به جزیره قشم
ابلاغ نرخنامه مراکز اقامتی ویژه ایام نوروز جهت جلوگیری از افزایش قیمتها
سمپاشی کلیه هتلها، هتل آپارتمانها و میهمانپذیرها و رستورانهای قشم
ضدعفونی کلیه هتلها، هتلآپارتمانها و میهمانپذیرها و رستورانهای قشم
هماهنگی با کلیه مراکز تفریحی ساحلی قشم جهت ارائه خدمات بهتر در ایام نوروز
هماهنگی با سفرهخانههای سنتی و سایر مراکز عرضه مواد غذایی جهت ارائه خدمات بهتر در ایام نوروز و کنترل بر وضعیت بهداشتی، نرخ و تعرفه
برنامهریزی جهت برگزاری جشن و موسیقی همزمان در دو نقطه از شهر قشم به مدت 12 شب
برنامهریزی جهت برگزاری جشن در اسکله لافت و پهل (مبدا ورود مسافران) به مدت 12 شب
برنامهریزی جهت برگزاری جشن و کارناوال ویژه کودکان به مدت 12 شب
تهیه دفترچههای کوچک نقاشی جهت اهدا به کودکان به تعداد 20 هزار جلد
تحقیق درمورد قشم