لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 17
مقدمه :
اگر والدین بر اهمیت نقش خود در رشد حالات عاطفی و اجتماعی نوجوانان آگاه شوند و روشها و شیوه های تربیتی صحیح و مناسب برای هر مرحله از رشد فرزندان را فراگیرند می توانند از بروز اختلالات عاطفی و نابسامانیهای اجتماعی در نوجوانان به مقدار زیادی پیشگیری کنند .
پیشگیری همواره ساده تر ، عملی تر و کم هزینه تر از درمان است .
از این رو والدین باید از طریق برنامه های آموزشی مناسب ، شیوه های برخورد صحیح با نوجوانان را بیاموزند .
در این مقاله ابتدا ویژگیهای عاطفی و جسمانی دوره نوجوانی در رشد آن خصایص مورد بررسی قرار می گیرد و در پایان به اختصار توصیه های تربیتی برای والدین ارائه می شود .
نوجوانی :
دوره بحرانی و پیچیده ای از زندگی است که معمولاٌ از 12-11 سالگی آغاز می شود و تا 16-15 سالگی ادامه می یابد . در این دوره مجموعه مرتبطی از عوامل زیستی روانی ،اجتماعی موجب تغییرات جسمی و روانی می شوند . بر اثر ترشحات غدد شکل ظاهری بدن نوجوانان به سرعت دگرگون می شود و رشد می کند .
از جمله تغییرات در پسران می توان رشد سریع بدن ، رشد اندام تناسلی ، رویش موهای زهار ، پیدایش مو در صورت و پشت لبها ، بم شدن صدا و احتلام و در دختران رشد سریع بدن ، بزرگ شدن سینه ها و باسن ، رویش موهای زهار ، رشد تخمدانها و شروع سیکل پریود را نام برد .
شروع و پایان دوره نوجوانی دختران و پسران متفاوت است . نوجوانی دختران معمولاٌ یک یا دو سال زودتر آغاز می شود . شرایط اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و جغرافیایی در آغاز و مدت دوره نوجوانی موثرند .
همراه با تغییرات جسمانی ، یک سلسله دگرگونیها در احساسات و عواطف ، تمایلات و خواسته ها ، تصورات و تخیلات نوجوانان بوجود می آید و توازن دوران کودکی را بر هم می زند و احتمال بروز اختلالات رفتاری را در این دوره افزایش می دهد .
برای تداوم زندگی ، نوجوان باید افکار و وابستگیها و روابط دوران کودکی خود را رها کند و دیدگاه ها و مهارتهای جدید بدست آورد . انتقال موفقیت آمیز از دوره کودکی به دوره نوجوانی که لازمه آن تغییر در مفهوم خویشتن است کار چندان آسانی نیست و بدون کمک اطرافیان – خصوصاٌ والدین آگاه و مطلع با موفقیت همراه نحواهد بود .
نوجوان برای انطباق خود با محیط و شناخت انتظارات اطرافیان به شدت نیاز به راهنمایی افرادی آگاه و بصیر دارد . تغییرات سریع جسمانی توأم با رشد ذهنی نوجوان را دچار گوشه گیری ، ناسازگاری ، درون گرائی ، ترس و وحشت ، رویا بافی خود شیفتگی و حجب و حیا ، می کند که در رفتارش مشهودند .
با تشدید احساسات و عواطف ، نوجوان از واقعیات عینی محیط فاصله می گیرد و به عالم رویا و خیال پناه می برد و تمایلات و خواسته های درونی خود را با تقلید از قهرمانان و شخصیتهای ایده آلی ارضا می کند .
رشد ذهنی نیز به نوبه خود قدرت تجزیه و تحلیل نوجوان را افزایش می بخشد و موجب می شود که نوجوان افکار و احساسات خود را در قالب رویا و خیال یعنی بدان گونه که می خواهد و نه آن طوری که هست ارائه دهد .
به این ترتیب نوجوان از درک ماهیت غافل می ماند و در عالمی از رویا و خیال فرو می رود و این حالت ارضا کننده ساعتها در خلوت افکار نوجوان را به خود مشغول می دارد احساسات و عواطف نوجوانان متغیر و متعدد است و به سادگی قابل پیش بینی نیست نوجوان قادر است احساسات و عواطف واقعی خود را مخفی کند و علیرغم احساس خویش رفتار دیگری را بروز دهد . چنین حالتی برقراری ارتباط با نوجوانان را مشکل تر می سازد .
از عواطف متداول بین نوجوانان می توان ترس ، خشم ، دوستی و محبت را نام برد ترس بر اثر مواجهه با خطری ناگهانی و غیره منتظره که فرد آمادگی دفاع در مقابل آن را ندارد حاصل می شود و به انواع گوناگون از جمله ترس از مدرسه ، ترس از شکست ترس از بیماری و ترس از تنهایی در نوجوانان مشاهده می شود . نوجوان می ترسد مبادا نتواند از عهده انجام کارهای محوله در مدرسه به خوبی بر آید ، می ترسد مبادا نتواند دوستانی پیدا کند و در نتیجه تنها بماند . همچنین به هنگام بروز علائم بلوغ نیز دچار نوعی ترس می شود . ناآگاهی ، بی توجهی و یا نگرش نامناسب والدین نسبت به تغییرات جسمانی دوره بلوغ مثلاٌ وقوع قاعدگی در دختران و احتلام در پسران ممکن است نوجوان را به وحشت و هراس اندازد و موجبات نگرانی او را فراهم آورد دخترانی که برای وقوع این دوره آمادگی و اطلاعات ضروری قبلی را از مادر کسب کرده اند ، به راحتی و بدون ترس آن را می پذیرند و به هنگام پریود احساس شرم و تنفر نمی کنند و با اختلال عاطفی مواجه نمی شوند . به همین ترتیب احتلام نیز ممکن است پسران را هراسان و پریشان سازد که در این مورد ارائه اطلاعات ضروری از سوی پدر به پسر نوجوان می تواند باعث تسکین خاطر و آرامش
نوجوانی