لینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب"
فرمت فایل: word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحات:39
ویژگیهای بخش مسکن
مسکن و جوانان
ضرورت حل معضل مسکن جوانان
افزایش عرضه مسکن در شهرهای کوچک و متوسط و شهرهای جدید
نتایج سفارش ساخت مسکن از طرف دولت
راهکارهای مربوط به سیاست کنترل بازار زمین و کاهش ( سهم هزینة زمین در قیمت مسکن)
مزایای روش تنظیم مجدد زمین
جزئیات سیاست های جدید دولت در بخش مسکن
منابع:
افزایش عرضه، راهکاری اصولی در برونرفت از مشکلات بخش مسکن
کشور ما اکنون با کمبود 6/1 میلیون واحد مسکونی روبرو است. این در حالی است که بیش از 38 هزار هکتار بافت فرسوده بدون احتساب حاشیهنشینی در کشور وجود دارد که اکثر آنها توانایی مقابله با زلزلههای مشابهای که در کشور رخ داده است را ندارند.
- مقدمه
کشور ما اکنون با کمبود 6/1 میلیون واحد مسکونی روبرو است. این در حالی است که بیش از 38 هزار هکتار بافت فرسوده بدون احتساب حاشیهنشینی در کشور وجود دارد که اکثر آنها توانایی مقابله با زلزلههای مشابهای که در کشور رخ داده است را ندارند.
در حال حاضر سالانه به طور متوسط حدود 700 هزار متقاضی جدید ناشی از ازدواج جوانان به تقاضاهای موجود افزوده میشود و این درحالی است که پیک هرمی جمعیتی کشور در حال گذار از دوران آموزش و پرورش به سنین ازدواج و اشتغال است و پیشبینیها حکایت از این دارد که آمار متقاضیان جدید مسکن تا سال 1390 سالانه به 930 هزار زوج خواهد رسید. علاوه بر آن در حال حاضر به دلیل کم بودن فرصتهای شغلی و تمکن پایین جوانان برای تأمین مسکن مناسب، متوسط سن ازدواج جوانان بالا رفته و بر اساس گزارشهای سازمان ملی جوانان بیش از 5/1 میلیون جوان بالای سن ازدواج قرار دارند که همچنان مجرد هستند.
از طرف دیگر، در شرایط فعلی با وجود چهار عامل اصلی تولید مسکن در کشور، یعنی « نیاز»، « نیروی کار ماهر و غیرماهر»، « تجهیزات و مصالح » و همچنین « زمین قابل تبدیل به مسکن » در بیرون و درون شهرها، تولید و عرضۀ مسکن متناسب با نیاز جامعه اتفاق نیافتاده است و رونق در این بخش مقطعی و تورمی بوده است؛ به عبارت دیگر، عوامل لازم برای فعالیت اقتصادی در بازار مسکن حضور دارند اما چرخۀ اقتصادی این بازار نتوانسته است به نحو صحیحی این عوامل را در یک زنجیرۀ ارزش کامل و کارآ قرار دهد و تأمین مسکن به معضلی حاد تبدیل شده که رکود این صنعت را به دنبال داشته است. این در حالی است که سیاستهای دولتهای گذشته در دهههای اخیر نیز نتوانسته است در جهت حل معضل مسکن و کاهشِ آن اقدام مناسبی را انجام دهد.
برای کنترل وضع موجود میبایست تا 10 سال آینده، سالانه حداقل یک میلیون و چهارصد هزار واحد مسکونی ساخته شود درصورتیکه بر اساس آمار وزارت مسکن بالاترین میزان تولید مسکن در سال 1383، 700 هزار واحد بوده است که برای دست یافتن به تولید 4/1 میلیون واحد مسکونی نیازمند روشهای جدید است.
- ویژگیهای بخش مسکن
2ـ1ـ خودکفا بودن بخش مسکن
حوزههای مختلف اقتصادی بر حسب وابستگی آنها به بازارهای جهانی، از شرایط سیاسی بینالمللی تاثیرپذیرند. در شرایط کنونی که تحریم و تهدیدهای بین المللی، اقتصاد داخلی را تهدید میکند، حمایت از بخشهای اقتصادی که کمترین وابستگی را به بازارهای جهانی دارد منطقی به نظر میرسد. بخش مسکن بهدلیل تولید تمامی نهادهای واسطهای آن در داخل کشور، کمترین وابستگی را به خارج از مرزها دارد. علاوه بر آن به لحاظ بالا بودن ارتباطِ آن با سایر بخشهای صنعتی و خدماتی کشور، دارای خاصیت پیشرانگی در اقتصاد بوده که میتواند به عنوان موتور محرک اقتصادی کشور عمل کرده و حتی در شرایط بحرانی و تحریمهای احتمالی بین المللی، رشد مثبت اقتصادی را به صورت پایدار تضمین کند.
2ـ2ـ توان جذب نقدینگی بالا
بخش مسکن در شرایط کنونی که دارای دوران رکود و رونق دورهای است، توانسته است بهطور متوسط 25 درصد از نقدینگی موجود در کشور را به خود اختصاص دهد. حال در شرایطی که رونق در این بخش بر اساس اتخاذ سیاستهای اصولی و درست حاکم شود، این بخش توان جذب نقدینگی موجود را بیش از آنچه از قبل داشته، خواهد داشت. بنابراین با توجه ویژه به این بخش، علاوه بر رشد اقتصادی و ... میتوان از پتانسیل بالای این بخش در جهت جذب نقدینگی و کاهش تورم در جامعه استفاده کرد.
2ـ3ـ توان بالای اشتغالزایی
توان بالای ایجاد اشتغال از ویژگیهای اصلی این بخش است. براساس مطالعات انجام شده، میتوان گفت به ازای ساخت هر 200 متر مربع بنا، 4 شغل مستقیم و 1 شغل غیرمستقیم ایجاد خواهد شد. ویژگی منحصر به فرد این بخش، توان ایجاد اشتغالزایی غیر مستقیم در بخشهای دیگر اقتصادی است.
امتیاز دیگری که این بخش داراست، اشتغال سهم قابل توجهی از گروههای کم درآمد است؛ یعنی با رونق این بخش، گروههای کم درآمد جامعه که عموماً دارای تخصصهای بالا نیستند، فرصت کسب درآمد خواهند داشت.
بنابراین میتوان گفت که با رونق این بخش، گام مؤثری در تقسیم درآمد در سطح جامعه اتفاق خواهد افتاد. به ازای اشتغالی که در این بخش بهخصوص برای افراد غیر ماهر ایجاد میشود، در وهلۀ اول، توزیع درآمد بهتر شده و همچنین در صورتیکه امکان خانهدار شدن این گروهها فراهم شود، آنها نیز امکان مییابند تا به سمت انباشت ثروت سوق پیدا کنند، لذا یکی از عوامل اصلی فقر شهری ریشهکن خواهد شد.
2ـ4ـ سهم بالای مردان از اشتغال در این بخش
از مزیتهای مهم این بخش نسبت به بخشهای دیگر اقتصادی کشور، اشتغال پررنگ مردها در این بخش و بخشهای مرتبط با آن است.
علت اصلی آن نیز شرایط و ویژگیهای خاص این بخش است. بهعنوان مثال بر اساس اطلاعات آماری مرکز آمار، 6/14 درصد از کل شاغلان مرد در کشور در این بخش فعال هستند و این در حالی است که تنها 9/0 درصد از کل شاغلین زن کشور در این بخش حضور دارند.
علاوهبر آن، اطلاعات بالا به این معنی است که با رونق این بخش، علاوه بر اشتغالزایی وسیعی که با توجه به دادههای قبلی، ایجاد میشود، باعث ایجاد اشتغال برای مردان که تأمینکنندۀ سهم عمدهای در تأمین درآمد خانوار دارند، نیز میشود. بنابراین با رونق این صنعت از یک طرف اشتغالزایی وسیعی رخ خواهد داد و از طرف دیگر گروه برخوردار از این اشتغالزایی مردها خواهند بود که خود باعث کاهش مشکلات اقتصادی خانوارها و نابسامانیهای اجتماعی میشود.
- مسکن و جوانان
به اتفاق اکثر کارشناسان، مسکن، اشتغال و ازدواج سه معضل اساسی کشور است. معضلاتی که به دلیل غلبه جوانان در هرم سنی جمعیتی کشور و ورود آنها به عرصه-های مختلف جامعه، در حال پیدایش است. اما سوال اساسی این است که به چه طریقی میتوان به حل یا کاهش این سه معضل اقدام کرد؟
مقاله آشنایی با سیاست های بخش مسکن