لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 68
فصل اول
مقدمه ای برای اندازه گیری
اندازه گیری عبارت است از جمع آوری اطلاعات از دنیای فیزیک . حس کننده ها (sensors) یا مبدلها (trousnsducers) که اولین طبقه یک سیستم اندازه گیری را تشکیل می دهند ، سیگنالی متناسب با کمیت فیزیکی مورد نظر را ایجاد می نمایند که آنرا اصطلاحاً داده (Data) می نامند برای اینکه داده ها حاصله نشان دهنده کمیت فیزیکی اندازه گیری شده باشند می بایست رابطه ای یک به یک بین این دو ایجاد نمود ، برای این منظور سیستم را با استفاده از مراجع استاندارد ، مدرج (کالیبره) می کنند نتایج حاصل از سیستم مدرج شده را اصطلاحاًاطلاعات می نامند.
تعاریف اساسی اندازه گیری
اندازه گیری : یک کمیت اساساً مقایسة این کمیت با مقداری از نوع همانند آن است که بعنوان واحد انتخاب شده است ، نتیجه اندازه گیری شده به وسیله عددی بیان می شود که نمایشگر نسبت کمیت نامشخص به واحد اندازه گیری انتخاب شده است .
نمونه اصلی واحد اندازه گیری ، مضرب یا زیر مضرب آن یک « استاندارد » نامیده میشود وسیله ای که برای مقایسه کمیت نامعلوم با واحد اندازه گیری یا یک مقدار استاندارد بکار می رود « وسیله اندازه گیری » نامیده میشود .
استانداردها ، واحدها و نگهداری آنها :
استانداردها و وسائل اندازه گیری با عناوین «اولیه و ثانویه » طبقه بندی می شوند ، منظور از طبقه اول وسائلی است که بر روی حفظ یا تولید مثل واحدهای اندازه گیری و همچنین برای امتحان و درجه بندی استانداردها و وسائل اندازه گیری بکار میروند . طبقه دوم در اندازه گیری مستقیم بکار گرفته شده و به دو قسمت فرعی استاندارد ها و وسائل اندازه گیری آزمایشگاهی و صنعتی (تجاری) طبقه بندی می شود.
در حالتیکه کمیات فیزیکی به دو دسته کمیات اصلی و کمیات فرعی تقسیم می شوند بطور یکه کمیات فرعی ترکیبی از دو یا چند کمیت اصلی هستند ، سیستم SI از شش واحد اصلی ، زمان ، طول ، جرم ، شدت جریان الکتریکی ، درجه حرارت و شدت روشنایی و دو واحد فرعی زاویه صفحه ای و زاویه فضایی تشکیل شده است .
تعریف بکار رفته برای هر یک از این واحد ها نشان دهندة میزان دقت موجود در اندازه گیری آنها می باشد . با پیشرفت علوم و تکنولوژی ، بشر توانسته هر روز به تعارف و اندازه گیری های دقیق تر و با عدم قطعیت کمتری دست یابد .
اهمیت اندازه گیری :
پیشرفت علوم و تکنولوژی مستلزم پیشرفت همزمان روشهای اندازه گیری است با اطمینان می توان گفت که سریعترین راه ارزیابی پشرفت هر ملت در علم و تکنولوژی بررسی نوع اندازه گیری هایی است که انجام می دهد و روشی که با آن داده ها را از اندازه گیری بدست می آورند و پردازش می کنند این امر دلائل روشنی دارد همراه پیشرفت علوم و تکنولوژی پدیده ها و معادلات جدیدی کشف می شود و این پیشرفتها اندازه گیری های نوع جدید را ضروری می سازد .
کشفیات جدید اگر با اندازه گیری های عملی پشتیبانی نشوند ارزش علمی نخواهند داشت اندازه گیری بی شک نه تنها اعتبار یک فرضیه را تایید می کند بلکه به فهم آن نیز یاری می رساند حاصل زنجیر بی انتهای است که به کشفیات جدیدی می انجامد که خود روشهای اندازه گیری نوع و پیچیده تری می طلبد بنابراین علم و تکنولوژی جدید با روشهای پیچیده اندازه گیری همراه است در حالی که علم و تکنولوژی قدیم تنها به روشهای معمولی اندازه گیری نیاز دارد .
هر رشته مهندسی دو وظیفه مهم بر عهده دارد 1 - طراحی لوازم و فرآیندها 2 – عملکرد و نگهداری درست لوازم و فرآیند .
هر دوی این وظایف به اندازه گیری نیاز دارند زیرا طراحی کار با دستگاه و نگهداری درست و باصرفه نیازمند برگشت اطلاعات است و این اطلاعات از اندازه گیری مناسب به دست می آید .
کاربردهای مختلف اندازه گیری :
استفاده و بکارگیری دستگاههای اندازه گیری را می توان به سه بخش عمده زیر تقسیم نمود که عبارت است از نمایش اطلاعات ، کنترل فرآیندها و تحلیل تجارب مهندسی است .
الف) نمایش اندازه گیری : این دستگاهها صرفاً برای نمایش اطلاعات اندازه گیری شده بکار می روند و قرائت آنها منجر به کنترل خاص نمی گردد ، اندازه گیری درجه حرارت و رطوبت و فشار هوا توسط اداره هواشناسی می تواند از این مقوله باشند ، همچنین دستگاههای اندازه گیری میزان مصرف آب ، گاز و یا برق در منازل از این نوعند.
ب) کنترل فرآیندها : یکی از کاربردهای بسیار مهم اندازه گیری ، در کنترل اتومکانیک فرآیندهای مختلف می باشد که ابتدا کمیت تحت کنترل اندازه گیری شده و با مقدار کمیت مطلوب مقایسه میشود ، کنترلر نیز فرمان مناسب به فرآیند را در جهت به حداقل رساندن خطا ایجاد می کند ، به این ترتیب هر گونه تغییر ناشی از عوامل ناخواسته روی کمیت تحت کنترل توسط واحد اندازه گیری آشکار گشته و توسط کنترلر جبران می گردد .
ج) تحلیل تجارب مهندسی : غالباً از دو روش تئوری و تجربی برای حل مسائل فنی و مهندسی استفاده می شود و در بسیاری از مسائل بکارگیری هر دو روش فوق لازم می باشد که این بخش نیز وابسته به اندازه گیری صحیح دارد .
خطا در اندازه گیری
بطور کلی میتوان خطا در اندازه گیری های مختلف را به سه نوع زیر تقسیم کرد
1 ) خطای واضح : خطائی است که مربوط به شخص اندازه گیرنده است .
2 ) خطای اصولی و مداوم ( سیستماتیک ) : وابسته به شرایط محیط کار است.
3 ) خطای اتفاقی : مثل اثر القائی ترانسهای موجود در محیط .
تحقیق درباره اندازهگیری