سابقه و هدف : با توجه به عوارض مختلف گزارش شده از آنتی اکسیدانهای تجاری، در سالهای اخیر، تحقیقات بر روی دستیابی به آنتی اکسیدانهای سالمتر و مؤثرتر از منابع طبیعی، متمرکز شده است. هیدروکینون، یک ماده روشن کننده است که برای روشن نمودن نواحی هیپرپیگمانته در فراورده های آرایشی بهکار می رود. این ماده شیمیایی به سختی پایدار می شود و بر اثر اکسیداسیون، بهسرعت در معرض هوا قهوهای رنگ میگردد. در این پژوهش اثر آنتی اکسیدانی عصاره متانولی شیرین بیان در مقایسه با آنتی اکسیدانهای تجاری مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روش ها : پودر ریشه خشک شده شیرین بیان با متانول عصاره گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در مقایسه با آنتی اکسیدانهای تجاری ( سدیم متا بی سولفیت و بوتیل هیدروکسی تولوئن) در غلظتهای 1/0 ، 5/0 ، 1 و 2 درصد (وزنی/ وزنی) در کرم هیدروکینون 2 درصد بررسی گردید. فرآورده های حاوی آنتی اکسیدانها و عصاره فوق به مدت سه ماه در دمای 5/0± 25 درجه سانتیگراد و 5/0 ± 45 درجه سانتیگراد، و به دور از نور نگهداری شدند. پایداری فیزیکی و درصد هیدروکینون باقیمانده پس از 2 هفته، 1، 2 و 3 ماه بررسی گردید. جهت اندازه گیری میزان هیدروکینون باقیمانده از روش اسپکتروفتومتری UV و طول موج 294 نانومتر استفاده شد.
یافتهها : نتایج مطالعه حاکی از تسریع تخریب هیدروکینون با افزایش دما بود. افزایش غلظت آنتی اکسیدان سبب افزایش درصد هیدروکینون باقیمانده در فرآورده می گردید، اما افزایش درصد آنتی اکسیدانهای تجاری به ویژه در مورد سدیم متابی سولفیت یک درصد و بوتیل هیدروکسی تولوئن دو درصد، سبب کاهش پایداری فیزیکی فراورده گردید. در ماه سوم، در هر دو دمای 25 و 45 درجه سانتیگراد، عصاره در تمامی غلظتها فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری را در مقایسه با آنتی اکسیدانهای تجاری نشان داد (001/0 < P). در ماه سوم، فرآورده های حاوی 1/0، 5/0، 1 و 2 درصد عصاره پایداری فیزیکی مناسبی را با مقدار هیدروکینون باقیمانده 72، 76، 78 و81 درصد (به ترتیب افزایش غلظت) در دمای 25 درجه سانتیگراد و 51، 55، 60 و 63 درصد در دمای 45 درجه سانتیگراد، نشان داد.
شامل 14 صفحه فایل word قابل ویرایش
تحقیق در مورد مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره شیرین بیان